2010. december 14., kedd

Karácsonyi finomságok II.

Rácponty

1 kg ponty,
2 kanál zsír,
10 dkg füstölt szalonna,
1 kg burgonya,
1 fej hagyma,
pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom),
1 pohár tejföl,
1 kanál liszt,
fűszerpaprika,
só.

Elkészítése:
A kizsírozott tepsibe beleterítem a karikára vágott főtt burgonyát. A pontyszeleteket bevagdalom és a résekbe szalonnacsíkokat teszek. A tepsiben a krumplira rétegelem a halszeleteket. Meghintem vékonyra vágott hagymakarikákkal, karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot (télen lecsót) teszek a tetejére meglocsolom olvasztott zsírral. A halszeletekre rétegelek még egy sor karika főtt krumplit.
A lisztet elhabarom a tejföllel kevés fűszerpaprikával, és ráöntöm a tepsire, majd összerázom. Esetleg még "kakastaréjt" tehetek a tetejére és nem túl forró sütőben szép pirosra sütöm.


Fogasfilé bakonyi módra

1,5 kg fogasfilé,
10 dk hagyma,
0,5 kg erdei gomba,
25 dkg vaj,
2 pohár tejföl,
1 pohár tejszín,
2 dl fehérbor (száraz),
1 zöldpaprika,
1 csomó petrezselyemzöld,
2 tk paprika (édes),
liszt,
só.

Elkészítése:
A fogasfilét megtisztítom, mosom, szárazra törlöm és egyenlő darabokra vágom. Sózom és egy kivajazott serpenyőbe teszem. Bőven megöntözöm fehérborral és éjszakára hűtőbe teszem.
Egy serpenyőben vajat hevítek, melyben megpirítom a finomra vágott hagymát, megszórom paprikával egyszer megforgatom, majd beledobom az apróra vágott gombát, illetve zöldpaprikátk. Fedő alatt készre párolom.
Habverővel finomra keverem a tejfölt a tejszínnel és a liszttel és a gombás szaftot behabarom vele. A fogasfilét betolom a sütőbe és 25 percig sütöm.
Tálalás:
Egy haltálon szépen elrendezem a fogasdarabokat és ráöntöm az erdei gombás mártást. Tejfölcseppekkel és apróra vágott petrezselyemzölddel díszítem.


Rántott harcsaszelet

1 kg harcsa (tisztított),
liszt,
tojás,
zsemlemorzsa,
olaj,
só.

Elkészítése:
A harcsát kétcentis szeletekre vágom, besózom és 1 óra hosszat állni hagyom.
Utána lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Hasábburgonyát és tartármártás-t adok mellé.



Kocsonya

2 kg csontos hús,
20 dkg bőrke,
5-6 fej hagyma,
5 fej fokhagyma,
1 ek egészbors,
2 babérlevél,
só,
paprika.

Elkészítése:
Egy nagy fazékban odateszem a húsféléket, a fűszerekkel és a sóval együtt és annyi vízzel öntöm fel, hogy jól ellepje. Puhára főzöm.
Tetejét kicsi állás után lezsírozom, a levét tányérokba szűröm, a húst lecsontozva elosztom a tányérokba. A kocsonya tetejét dermedés után paprikázom.


Somlói galuska (klasszikus)

30 dkg világos piskótatészta,
30 dkg sötét piskótatészta.
Töltelék:
1 l tej,
15 dkg liszt,
15 dkg cukor,
2 dkg zselatin,
8 tojás sárgája,
8 tojás fehérje,
20 dkg cukor.

Elkészítése:
A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzök. A fehérjéből cukorral kemény habot verek és a sárga krém alá keverem. A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatom.
Cukoroldat: fél kg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja.
A cukrot felfőzöm a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem.
Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, fél dl rum.
Kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz.
A csokit a vízzel felfőzöm, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem.
Mély tálba teszem a világos piskóta felét, bőven meglocsolom a cukoroldattal és rákenem a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórom kakaóporral, majd hűtőben tárolom.
Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszek a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálalom.


Tiramisu

30 dkg babapiskóta,
fél dl rum,
1 dl erős kávé,
4 tojássárgája,
12 dkg porcukor,
fél kg Mascarpone,
fahéj,
kakaópor.

Elkészítése:
A tojássárgáját és a porcukrot kikeverem egy kevés fahéjjal. Hozzáadom a Mascarponét és jól összekeverem. Üvegtálba leteszek egy sor babapiskótát, meglocsolom a rum és a kávé keverékének felével, majd rákenem a krém felét. Újra babapiskóta, rumos kávé és krém. A tetejét megszórom kakaóporral és egy napra a hűtőbe teszem.


Sajtos-sonkás partyfalatka

Lapkasajtot és gépsonkát összefogva feltekerek és annyi fogvájót tűzök bele egyenletesen elosztva, ahány darab lesz belőle (4-5 darab lesz). Egy-egy uborkakarikával egyetemben rátűzöm a megvajazott, megpirított alapra. Nagyon jól mutat!
Gasztronómiai szivacs - felissza az italt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése